fredag 29. januar 2016

Karneval- urbefolkning- indianer


 

Etter at vi hang opp bilder av indianerne inne på Sol så vi at barna ble opptatt av hvordan de hadde "pyntet" seg.
Med utgangspunkt i det bestemte vi oss for å jobbe vider med ansiktet. Vi har valgt å ikke fokusere på hvorfor de bruker kroppsmaling, men har sammen med barna fokusert på det estetiske aspektet.   


Barna som har deltatt på aktiviteten har arbeidet med utgangspunkt i et selvvalgt bilde. Barna har jobbet sammen gjerne to og to, sammen med to voksne tilstede. Underveis i arbeidet har barna blitt inspirert av hverandre og de voksne har deltatt med spørsmål for å få prosessen videre. I prosessen observerte vi voksne barnas engasjement over materialene som vi brukte. 

"Materialet kan forføre og bedåre med sin glitterhet,- men også gi motstand og utfordringer..."           Årsplan 2012, Planetringen barnehage.








Barn lager sine egne lekeregler


I rekke i akebakken

"det bli grønt lys når alle er kommet opp å satt seg".




Refleksjon:
Vi begeistres av at barna lager sine egne regler i akebakken, regler som inkluderer alle. Det kreves sosial kompetanse for å forstå lekereglene.
Vi voksne er bevisste på vår rolle. Noen ganger vil vi se og lytte, noen ganger stiller vi spørsmål for å få barna i dialog med hverandre og å bruke språket.Ofte får de hjelp av en venn. Vi ønsker la dem slippe til selv, gi dem handlingsrom og løse utfordringer som naturlig nok skjer når vi er mange i akebakken. Vi tror det er da den beste læringa skjer.

onsdag 27. januar 2016

Dialog, deltaktighet og demokrati.

Sosial delaktighet gir en opplevelse av tilhørighet og samhold.

En dag kom Ella med en isbjørn hun hadde fått av mormor.Mamma spurte om hun kunne få ta den med til barnehagen for å vise den fram til oss.
Selv om vi er bevisst på at vi ikke ønsker at barna skal ta med private leker i barnehagen, blir dette noe helt annet enn en tilfeldig privat leke.

Refleksjoner:

Vi tror at:

- Ella kjenner seg verdifull, delaktig og viktig i samtalen når vi samles.

- Hun får uttrykt sine egne tanker og ideer.

- Hun bidrar med noe i fellesskapet.

- Hun får med seg vennene sine i ny undring og nysgjerrighet rundt isbjørnen.

- Familien og Ella medvirker og inspirerer i det arbeidet vi er opptatt av på med i barnehagen nå.

- Det er enklere for barna å formidle fra sin egen hverdag når foreldrene er nysgjerrige på det pedagogiske arbeidet i barnehagen.





Danning/dialog:


"Danning skal sette barna i stand til å tenke selv, søke kunnskap, reflektere over og vurdere vedtatte sannheter, stille spørsmål og yte motstand på egne og andres vegne. De kan ikke manipuleres til å gjøre og tenke som den som oppdrar.
Danning handler om å utvikle kunnskap, verdier og holdninger sammen, gjennom dialog — hvor alle anerkjennes som selvstendige mennesker med følelser og tanker i en felles prosess".


Kilde: Anne Schjelderup (barnehage.no)

mandag 25. januar 2016

Karnevalforberedelser i Ugletårnet



Urfolket, eller nomadefolket i Mongolia, er karnevalstemaet til Ugletårnet. Vi har brukt et par uker på å nærme oss temaet. Voksne og barn har hatt nesten det samme utgangspunktet i forhold til hva vi kan om Mongolia og folket som lever der. Vi har gjort oss refleksjoner rundt det vi har sett, hørt og lært, og spørsmål som dukker opp har ofte blitt drøftet i fellesskap. Vi har ikke alltid funnet svar, men kanskje er det heller ikke så viktig?



 På film har vi sett at nomadene gjeter geiter og sauer, at de har mange hester, og rir på kameler. Noe av det som er mest spennende er at de jakter med ørn! Vi har sett på film at ørnene blir trent opp og holdes hos menneskene i 10 år. Da settes de fri, fordi det er på tide at de skal få unger.



Nomadene lever annerledes enn oss. Huset deres kalles "jurt", og har ikke vinduer. Huset er laget av stoff fordi det skal pakkes ned når nomadene reiser videre til neste beitested.

 
 
 
 
Jurten likner ganske mye på Ugletårnstua vår. Formen er lik, men vi trenger tepper på veggene i steden for planker. Vi ønsker oss gamle ulltepper, så vi kan skape miljøet vi vil ha.
Snart må vi tenke på hva vi vil ha på oss på karnevalet. Vi vet allerede at vi trenger skinnklær og pelsluer. Let på loft og i kjeller og ta det med i barnehagen! :)

KARNEVAL MASAIER

"VI HAR LAGA SKITTENT VANN SOM MASAIAN HAR,
MEN DET E FISKA DER"


fredag 22. januar 2016

"Vi skal lag oss Iglo"!





MEDVIRKNING          FRYD            GLEDE     SAMARBEID 

                                 ESKIMOFAMILIE PÅ FEM   







torsdag 21. januar 2016

Fantasien begeistrer


KIKKERT
  LYPSYL

             
DRIKKE
              GULROT

Materiale som til en hver tid befinner seg tilgjengelig, skal utfordre og inspirerer barna til ulike aktiviteter og lek.



torsdag 14. januar 2016

Har du bamsesko du...

Sol, tur, undring.



Inspirasjon-vekke nysgjerrighet

Vi prøver, og utfordre oss selv, med å finne konkreter som vi tror de ikke har hjemme. 
Denne gangen valgte vi å blander konkret - og ukonkret-materiale. Det er viktig for oss at det er flere av samme ting, feks. isbjørner. 
Når vi iscenesetter kan vi også bruke bare udefinerbar materiale.

 




onsdag 13. januar 2016

Materiale


Når vi trenger et nytt materiale bruker vi å spørre foreldre om de har noe liggende hjemme. Fint med tanke på gjenbruk, miljø og samarbeid. Denne gangen trengte vi pels og vi har fått masse. Tusen takk. Nå jobber vi med eskimoer og pelsen tenker vi å¨bruke til hund og klær. Om det er noen som har mer liggende, tar vi gjerne imot.

tirsdag 12. januar 2016

Islykt

"Vi må ta en ballong, så må vi fyll på vann, så må vi ta den ut og så bli den til is". 

mandag 11. januar 2016

Silkedeig


Vi jobber med silkedeig i Ugletårnet. 
En del balsam og to deler maizena, rør og kna, vips- silkedeig.

fredag 8. januar 2016

Sledehund, fellesaktivitet


Før jul var vi opptatt av hund og slede og vi kikka på filmklipp av ulike hunde-sleder. Ettersom karnevals-gruppa har gitt oss emne eskimo, synes vi det er fint å starte med sledehund.



 

Sledehund vårres har:

Diamant tenner                                      Flistenner

               Blå øya med litt hvit på det ene

                       Den har bein inni sæ som lage lyd          Rød stor tunge 

                    Huden e laga av gips 
           Pelsen e sort-hvit
kinnene e hvit                   HALEN E SLAPP
 INNI MUNNEN  E DEN SVART -MØRK-RØDT

        Den kain ikke bjeff

En Totempæl blir til


TOTEMPÆL

Totem betyr symbol og nordamerikanske indianerstammer pleide å samle seg rundt pålen og fortelle historier til ære for de døde. 



Dæn må jo ha øra og øya !







torsdag 7. januar 2016

Iglo til uglene



O:"er det to like?" V:"ja"

O:"vi må ha to like oppå hverandre"